Czy rolnikom i przetwórcom żywności opłaca się inwestować w fotowoltaikę?

instalacje-fotowoltaiczne-dla-rolnikow-i-przetworcow-zywnosci

Portal Agropolska opublikował artykuł dotyczący instalowania zestawów fotowoltaicznych przez rolników i przetwórców spożywczych. Dane w nim zawarte potwierdzają zamieszczoną wcześniej przez nas opinię, że gospodarstwa wiejskie znajdują się w grupie potencjalnych użytkowników systemów fotowoltaicznych. Dodatkowo rolnicy i przetwórcy żywności mogą odnieść szczególnie wysokie i szybkie korzyści z instalacji fotowoltaicznej, gdyż zużywają dużo energii elektrycznej w sezonie letnim, gdy produkcja energii przez systemy fotowoltaiczne jest najwyższa. Kolejnym faktem ułatwiającym zamontowanie instalacji fotowoltaicznej u tej grupy odbiorców jest duża przestrzeń, na której można umieścić panele słoneczne - budynki gospodarcze, czy też instalacja na wolnym kawałku pola.

Zyski z fotowoltaiki

Inwestycję w fotowoltaikę należy traktować jako inwestycję długoterminową. Jej koszt może się wydawać wysoki, lecz można go obniżyć dzięki dotacjom czy dofinansowaniom. Przeciętnie instalacaja fotowoltaiczna zwraca się po 6-10 latach, w zależności od jej rozmiaru, nasłonecznienia, zacienienia i kilku innych czynników. Należy jednak pamiętać, że panele fotowoltaiczne dobrej jakości mają gwarancję zachowania wysokiej sprawności przez 25 lat, co daje prawie 20 lat oszczędności na energii elektrycznej, a więc inwestycja w fotowoltaikę jest inwestycją opłacalną.

Z całym artykułem można zapoznać się klikając w ten link.
Zainteresowanych zapraszamy do kontaktu z nami, chętnie przedstawimy szczegółowe wyliczenia i ofertę.